A természetes gumitömlők (rövidítve: NR) ahogy a nevük is mutatja, a gumifák természetes latexnedvéből nyert gumi alapanyagból készülnek. Amikor megvizsgálunk egy természetes gumiból készült mintát, annak kb. 94%-a poli-izoprénből épül fel, míg a fennmaradó néhány százalékot természetes gyanta, fehérje, valamint kis mennyiségű víz és hamu teszi ki. A gyanta, a fehérje és a nagy cisz-tartalmú poli-izoprén kombinációja adja a természetes gumitömlők egyedi tulajdonságait, amit számos iparágban hasznosítanak, ugyanis magas ellenállósággal rendelkezik szervetlen vegyi anyagokkal szemben.

Mit érdemes tudni az NR (természetes gumi) tömlőkről?

Milyen egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek az NR tömlők?

Anyagi tulajdonságok

A természetes gumitömlők kiváló rugalmasságot, hajlékonyságot és kopásállóságot biztosítanak. Jó szakítószilárdsággal és szakadási nyúlással rendelkeznek, így tartósak és számos különböző célra alkalmasak.

Kémiai ellenállás

A természetes gumitömlők közepesen vagy jól ellenállnak egyes vegyi anyagoknak, beleértve a savakat, lúgokat és sókat. Nem alkalmasak azonban olajokkal, szénhidrogénekkel vagy oldószerekkel való érintkezésre, mivel ezek az anyagok lebonthatják a gumit.

Hőmérséklet-tartomány

Az NR tömlők hőmérséklet-tartománya jellemzően -40°C és +70°C között van. Ezen a hőmérséklet tartományon belül forró és hideg folyadékokat egyaránt képesek kezelni. Fontos azonban megjegyezni, hogy szélsőséges hőmérsékleten a természetes gumitömlő teljesítménye romolhat.

Az NR tömlők alkalmazási területei

Az természetes gumitömlők számos iparágban felhasználhatóak, többek között a mezőgazdaság, az építőipar területén, a bányászatban, az autóiparban és az általános célú folyadékszállításban. Általában víz, levegő és más nem agresszív folyadékok átvitelére használják őket, korlátozott kémiai ellenállásuk miatt azonban nem alkalmasak agresszív vegyi anyagokkal vagy olajokkal érintkező felhasználásra.

A természetes gumitömlők élettartamuk meghosszabbítása érdekében megfelelő karbantartást és tárolást igényelnek. Fontos, hogy használaton kívül a közvetlen napfénytől, ózontól és szélsőséges hőmérséklettől védve legyenek. A rendszeres ellenőrzés és tisztítás mindenképpen ajánlott a minőségromlás megelőzése, és az optimális teljesítmény biztosítása érdekében.

NR tömlők az IZOFLEX-től

Az NR tömlő kiválasztásakor alapvető fontosságú, hogy figyelembe vegyük a tömlő anyagának kompatibilitását az adott folyadékkal vagy közeggel. Előfordulhat, hogy a természetes gumitömlők nem alkalmasak bizonyos vegyi anyagok vagy folyadékok továbbítására, ezért fontos, hogy mindenképpen tanulmányozza a vegyi anyagokkal való kompatibilitási táblázatokat. Ha pedig elbizonytalanodott, kérjen útmutatást az IZOFLEX műszaki csapatától, akik segítenek kiválasztani a céljához megfelelő NR gumitömlőt.

Kapcsolódó termékek