Az ipari tömlők alkalmazásának feltételei

Ahhoz, hogy a tömlő megfelelően elláthassa feladatát, fontos még a beszerelést megelőzően  gondosan ellenőrizni az ipari tömlő jellemzőit, és meg kell bizonyosodni arról, hogy a típus, az átmérő és a hossz megfelel a szükséges előírásoknak. Ezenkívül szemrevételezéssel ellenőrizni kell, hogy nincsenek-e rajta vágások, sérült burkolat vagy bármilyen más nyilvánvaló hiányosság. Ebben a cikkünkben részletesen leírjuk az ipari tömlők használatának kritériumait.

Az ipari tömlők helyes kezelése

Általánosságban elmondható, hogy az ipari tömlőket óvatosan kell mozgatni, elkerülve az ütéseket, a koptató felületeken való áthúzást és az összenyomást. Ugyanilyen fontos az elővigyázatosság a hőmérséklet tekintetében is. A tömlőket mindig az általánosan feltüntetett hőmérsékleti határokon belül kell használni. Amennyiben nem biztos a döntésében forduljon a gyártókhoz vagy szakértő munkatársunkhoz.

Milyen környezet szükséges az ipari tömlőknek?

Az ipari tömlőket kizárólag olyan környezeti feltételek mellett szabad használni, amelyekre gyártották. A rezgések a tömlőket hőhatásnak és fáradásnak teszik ki, mindenekelőtt a csatlakozók közelében, és idő előtti repedések léphetnek fel. Ezért ilyen munkakörnyezetben való bevetés előtt tanácsos ellenőrizni, hogy az adott ipari tömlőt úgy gyártották-e, hogy ellenálljon az ilyen igénybevételnek. Ügyelni kell arra is, hogy az ipari tömlő ne legyen kitéve torziónak, kivéve olyan tömlők esetében, amelyek ilyen jellegű behatásnak is képesek ellenállni.

Nem mindegy mi a szállított termék

A tömlőket kizárólag olyan anyagok szállítására szabad használni, amelyekhez gyártották. Ebben segítségére lehet az ipari tömlőkre vonatkozó anyagkompatibilitási táblázatunk. Kétség esetén mindig tanácsos felvenni a kapcsolatot a gyártóval vagy a forgalmazóval. Amennyire lehetséges, a tömlőknek használat után üresnek kell lenniük.

A tömlőcsatlakozók kiválasztása és alkalmazása

Feltéve, hogy a gyártó utasításait betartják, mindig ellenőrizni kell a csatlakozók és a tömlők üzemi nyomásának kompatibilitását. A túl nagy átmérőjű csatlakozók abnormális feszültséget okoznak, ami meghasíthatja a tömlőerősítést, míg a túl kicsi méretek gyűrődést és szivárgást okozhatnak.

Lacterus élelmiszeripari tömlő csatlakozóval szerelve

Ezenkívül a csatlakozóknak mentesnek kell lenniük éles kiszögellésektől és vágóélektől, amelyek károsíthatják az ipari tömlőt. A csatlakozók felszereléséhez víz vagy szappanos víz használható. Ne használjon olajat vagy oldószert tartalmazó termékeket, kivéve olyan tömlőknél, amelyeket ez utóbbiakhoz használnak. A tömlők kalapáccsal vagy hasonló eszközökkel történő lágyítása tilos.

Az ipari tömlők telepítésének szempontjai

A telepítés során fontos figyelembe venni bizonyos szempontokat, hogy a tömlő megfelelően elláthassa a szerepét.

Elektromos tulajdonságok vizsgálata

Az ipari tömlők és szerelvények elektromos tulajdonságait a csatlakozók és/vagy a tömlő vége között mérik, és Ohm-ban fejezik ki.

Telepítés két pont között

A tömlőket megfelelő módon kell alátámasztani, hogy a tömlő nyomás alatti normál mozgása (hossz, átmérő, csavarodás stb.) megengedett legyen.

Mozgó pontok összekötése

Amikor a tömlők mozgatható darabokat kötnek össze, ellenőrizni kell, hogy az adott ipari tömlő megfelelő-e, és hogy a mozgás nem teszi-e ki a tömlőt ütésnek vagy dörzsölésnek, és nem fordul elő rendellenes feszültség, hajlítás, húzás vagy csavarodás.

Azonosítás

Ha további jelölésre van szükség, öntapadó szalag használható. Ha a festék használata elkerülhetetlen, ellenőrizze a burkolat kompatibilitását a gyártóval.

Minőségi ipari tömlő és szakértői tanácsadás az Izoflextől

A nálunk kapható ipari tömlők a legmagasabb minőségűek, így biztos lehet abban, hogy az adott célnak megfelelnek. Amennyiben szakmai tanácsra van szüksége az alkalmazásukat vagy telepítésüket illetően, kollégáink örömmel válaszolnak kérdéseire.