Tömlőválasztás segédlet

Tömlőválasztás segédlet

Hét szempont a megfelelő tömlő választáshoz (S.T.A.M.P.E.D.)

Segítségre van szüksége a megfelelő tömlő kiválasztásában? A megfelelő tömlő választásához a nemzetközileg elismert S.T.A.M.P.E.D. módszert javasoljuk, amely 7 szempontot különböztet meg: a méretet, a hőmérsékletet, a felhasználást, az anyagot, a nyomást, a szerelvényeket és a szállítást. E szempontok alapján könnyedén meghatározhatja a specifikációhoz leginkább illeszkedő ipari tömlőt és szerelvényeit.

A precíz kiválasztási folyamat segít a hibás alkalmazásból eredő tönkremenetel, súlyos károk vagy sérülések elkerülésében. Ha egy tömlőt vagy szerelvényt nem arra az alkalmazásra használnak, mint amire tervezték, vagy nincs megfelelően karbantartva, az balesetveszélyes helyzetet okozhat.

Ha további információkra lenne szüksége a tömlő választással kapcsolatban, vagy szakértőinkre bízná a döntést, keressen minket bizalommal!

Hogyan válasszunk tömlőt?

A tömlő belső és külső átmérője mellett a szerelvényekkel együtt mért hossza fontos paraméter.
A tömlőben szállítani tervezett közeg, a környezet és az esetleges tisztítási művelet hőmérséklete is számít.
Milyen környezetben lesz a tömlő, milyen hatásoknak lesz kitéve, és mi a használat célja.
A szállítani tervezett anyag fizikai és kémiai tulajdonságaihoz kell igazítani a tömlő anyagát.
A megfelelő tömlő kiválasztásánál fontos tényező a rendszer maximális üzemi nyomása vagy vákuum értéke.
Az ideális tömlőcsatlakozót és szerelési módot a tömlő típusának és a felhasználásnak megfelelően kell kiválasztani.
Nyomáspróbázást, dokumentációt, egyedi jelölést és kiszállítást is vállalunk.

S - SIZE, méret

Egyedi gyártású tömlők és szerelvények esetében a méret az egyik legkritikusabb információ. A belső átmérő és a hossz meghatározásánál a tömlőtől várt képességeken túl számos külső körülményt is figyelembe kell venni, hogy az adott alkalmazásba optimálisan illeszkedő szerelt tömlőt készíthessük.

Sok alkalmazásban elengedhetetlen, hogy a berendezés csatlakozó és a tömlő belső átmérője pontosan megegyezzen. Ez biztosítja a zavartalan áramlást, így a rendszer hatékony működéséhez elengedhetetlen. A külső átmérő azokban az alkalmazásokban bír jelentőséggel, ahol a hely korlátozott.

Fontos megkülönböztetni a tömlő hosszát a teljes hosszal szemben. Ez triviális különbségnek tűnhet, de a szerelvények hozzáadott hosszának figyelmen kívül hagyása használhatatlanná teheti a tömlőt, ha nincs fölös tér a beépítésre. Egy kis méretű tömlő esetében a szerelvények hozzáadása 5-8 cm extra hosszúságot jelenthet, míg egy nagyobb ipari szerelvény esetében ez akár 8-25 cm is lehet.

T - TEMPERATURE

A hőmérsékleti kritériumok ismerete kritikus fontosságú a megfelelő tömlő kiválasztása során. Annak érdekében, hogy a tömlő gyártásához használt anyagok megfeleljenek a munkakörülményeknek, és ne okozzanak meghibásodást, lebomlást, degradációt, roncsolódást vagy minőségromlást, ismernünk kell a pontos körülményeket.

A rendszerrel szemben támasztott hőtűrési követelmények háromfélék lehetnek. Egyrészt a munkakörnyezet maga is jelenthet hőterhelést, ha túl meleg, vagy túl hideg, másrészt a szállított anyagok is sokféle hőmérsékletűek lehetnek – bizonyos tömlő típusok akár extrém meleg üzemi hőmérséklet mellett is használhatók, tehát különösen magas hőmérsékletű anyagokat lehet általuk mozgatni.

A harmadik szempont, amire figyelemmel kell lenni a tömlőválasztáskor, a tisztítás hőmérséklete: az egyébként szobahőmérsékleten dolgozó tömlők esetében is előfordul, hogy az adott ipari norma magas hőmérsékletű, nagynyomású mosást ír elő. Ilyen esetekben ehhez kell méretezni a tömlő hőtűrését, hogy elkerüljük az idő elötti elhasználódást, meghibásodást.

A - APPLICATION

Az alkalmazási terület kérdése magában foglalja a tömlőben szállított anyagok milyenségét és a tömlő munkakörnyezetét is például, hogy vegyi anyagoknak, ózonnak vagy egyéb zord környezetnek ki van-e téve a külseje.

Egy acélműben zajló gyártási folyamat során például meg kell védeni a tömlő külsejét az olvadék fröccsenésétől. Előfordul, hogy az ipari tömlőket szűk kanyarban kell elvezetni, és a tömlő hajlítási sugara lesz a legfontosabb tényező a megfelelő termékek kiválasztásánál. Bizonyos alkalmazásokban egyen potenciálra hozás lehet szükséges az elektromosság felhalmozódásának megakadályozása érdekében.

A környezeti kihívások némelyikének megvitatása nélkül is elmondható, hogy a megfelelő külső védelem nélküli tömlő meghibásodása csak idő kérdése. Azért, hogy ügyfeleink pontosan azt a tömlőt kapják, amelyre a munkájuk elvégzéséhez szükségük van, tudnunk kell azt, hogy hogyan teljesített a korábban beszerelt tömlő, és hogy a meghibásodás megelőzhető lett e volna egy jobban specifikált termékkel.

M - MATERIAL

Minden esetben szükséges a szállítani tervezett anyag fizikai és kémiai tulajdonságaihoz igazítani a tömlő anyagát. A különböző típusú közegek különböző bélésanyagokat igényelnek, mivel a közeg a tömlő belső felületével érintkezik. Például bármilyen típusú kőzet vagy aggregátum kopásálló bélést igényel, hogy ellenálljon a koptató közegnek.

Egy vegyszeres tömlőszerelvény esetében nem csak az a fontos, hogy pontosan ismerjük a folyamatban használt vegyi anyagot, hanem a vegyi anyag koncentrációjának ismerete is elengedhetetlen. A vegyi anyag koncentrációjától függően más-más bélésanyagot igényelhet a rendszer, amely képes ellenállni az adott kitettségnek.

A tömlővel szemben gyakran figyelmen kívül hagyott követelmény, hogy a külső felülete milyen vegyi anyagoknak és közegeknek lehet kitéve. Egy kőolajtömlő esetében, ahol a külső burkolat folyamatosan érintkezhet kőolaj alapú olajokkal vagy kenőanyagokkal, a burkolatot is ellenállónak kell tervezni. A termék beszerzése előtt meg kell győződnie arról, hogy a tömlő ellenáll-e a petrolkémiai anyagokkal való érintkezésből eredő külső károsodásnak.

P - PRESSURE

A külső viszonyoknál nagyobb és alacsonyabb belső nyomáshoz is szükséges méretezni a tömlőket. 1 bar-tól akár 150 bar extrém alkalmazáshoz is lehet méretezni egy terméket.

A tömlőket általában a tervezett üzemi nyomás másfélszeresének megfelelő tűréshatárral tervezzük. Ettől függetlenül fontos, hogy soha ne lépje túl egyetlen tömlőegység sem a megadott üzemi nyomását. A biztonsági tényezőt azért építették be a szerelvénybe, hogy kezelni tudja a hirtelen rendszer impulzusokat vagy csúcsokat, amelyek potenciálisan katasztrofális meghibásodáshoz vezethetnek.

Ugyanilyen fontos annak ismerete, hogy az alkalmazási terület dinamikus vagy statikus nyomású-e. A dinamikus nyomás azt jelenti, hogy az üzemi nyomás ingadozhat, ami ütést, rezgést és akár hőmérsékletváltozást okozhat. A statikus nyomás mentes ezektől az ingadozásoktól. Dinamikus nyomás esetén a tömlőt úgy kell méretezni, hogy a rendszer üzemi és impulzusnyomásának együttesen is ellenálljon, ezáltal kezelni tudja az esetleges kiugrásokat.

E - ENDS

A tömlő csatlakozásoknak is ugyanúgy tökéletesnek kell lennie, mint magának a tömlőnek.
Minden alkalmazáshoz szükséges megválasztani a megfelelő típust, kialakítást, anyagot, orientációt és rögzítési módot.

A tömlőszakasz és a szerelvények összekapcsolására különböző módszerek léteznek, melyeket a felhasználási terület határoz meg. Élelmiszeripari felhasználás esetén a higiénikus anyagfelhasználás és kialakítás a fontos szempont, míg egy tartálykocsi csatlakozó esetén a strapabíróság. A szerelvények anyagai között megtalálhatóak alumínium, nemesacél, rozsdamentes acél, horganyzott acél, réz, polipropilén és poliamid is.

Egy másik fontos szempont a szerelvények iránya. Ha az egyes szerelvények egyedi szögben vannak elhelyezve, rendkívül fontos, hogy pontosan abba az irányba nézzenek, amerre szükséges, különben ellehetetleníti a beszerelést.

D - DELIVERY

A szállítás során is több szempontra ügyelünk, melyek meghatározásakor az ügyfelek egyedi igényei a legfontosabbak. Nyomásérzékeny ipari rendszerekbe szánt tömlőknél általában elvárás a dokumentációval igazolt nyomáspróba, melyet vizes, vagy levegős rendszerrel végzünk, a tömlőben szállítani tervezett anyag függvényében.

Bár a tömlőink strapabíró, ellenálló anyagból készülnek, bizonyos gyártási rendszerekben elvárás a felhasznált eszközök, tehát például a tömlők tisztasága és sértetlensége, melynek nyomán különleges csomagolási, szállítási követelmények merülhetnek fel.

Igény esetén egyedi jelöléssel látjuk el az elkészült tömlőket, melyre elsősorban akkor van szükség, ha egy adott ipari területen vagy gyárban több hasonló tömlő teljesít szolgálatot, de fontos ismerni a pontos helyüket a gyártási láncban.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kis Imre

general manager