A vegyszerátvitelekhez olyan speciális tömlőkre van szükség, amelyek megfelelő ellenálló képességgel rendelkeznek az extrém körülményekkel szemben. Kiválasztásuk során figyelembe kell venni az átvitt vegyszerrel való kompatibilitást, a hőmérséklet, a nyomást és egyéb tényezőket. Ebben a cikkben bemutatjuk a gyakori vegyszertömlő típusokat!

Minden, amit a vegyszertömlőkről tudni érdemes

Vegyszerálló gumitömlők

Ezek a tömlők szintetikus gumi anyagokból készülnek, mint például EPDM (etilén-propilén-dién-monomer), nitril vagy FKM (fluorelasztomer). Kiváló kémiai ellenállást biztosítanak, és a savak, lúgok, oldószerek és egyéb vegyi anyagok széles skáláját képesek kezelni.

PTFE (politetrafluoretilén) tömlők

A PTFE tömlők rendkívül ellenállóak a vegyi anyagokkal szemben, sőt még a szélsőséges hőmérsékleteket is jól viselik. Leggyakrabban agresszív vegyi anyagok, erős savak és maró hatású anyagok esetén használják őket. A PTFE tömlők remek kémiai ellenállást biztosítanak és alacsony súrlódási együtthatóval rendelkeznek.

Nemesacél tömlők

A rozsdamentes tömlők rendkívül tartósak és kitűnően ellenállnak a korróziónak. Különféle vegyszereket, köztük agresszív savakat és oldószereket is képesek kezelni. A rozsdamentes acéltömlőket általában olyan vegyi eljárás során használják, amelyek nagy tartósságot és szélsőséges körülményekkel szembeni ellenállást igényelnek.

Termoplasztik tömlők

A hőre lágyuló műanyag tömlők, például a PVC (polivinil-klorid) vagy a poliuretán tömlők ideálisak bizonyos vegyszerátviteli folyamatokhoz. Jó kémiai ellenállással rendelkeznek számos anyaggal szemben, miközben képesek megőrizni rugalmasságukat. Használatuk előtt fontos azonban meggyőződni arról, hogy az alkalmazott termoplasztik kompatibilis az átvitt vegyi anyaggal vagy sem.

Minőségi vegyszertömlők az IZOFLEX-től

A vegyszerátvitelhez használt tömlő kiválasztásakor feltétlenül figyelembe kell venni az olyan tényezőket, mint a vegyszer típusa, koncentrációja, hőmérséklete, nyomása, valamint az esetleges speciális követelmények vagy előírások. Forduljon az IZOFLEX műszaki csapatához, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a tömlő megfelel a tervezett alkalmazásnak, és biztonságos vegyszerátvitelt biztosít.

Kapcsolódó termékek