Blogunkon sokszor szót ejtettünk már a gumiról. Volt már szó a vulkanizálásról, valamint különböző gumi típusokat is ismertettünk már blogbejegyzéseinkben. Mint tudjuk, a magas hőmérséklet fokozatosan ronthatja a gumi anyagokat, ami a teljesítmény romlásához és idő előtti meghibásodáshoz vezethet. Ha érdekel, melyek azok a gumi típusok, melyek megbízható teljesítményt nyújtanak és ellenállnak a magas hőmérsékletnek, maradj velünk!

Szilikon

A szilikon az első gumi, mely extrém hőmérséklet ellenállást kínál. Egyes vegyületei képesek akár 305 Celsius fokig is ellenállni. Habár a szilikon köztudottan alkalmas UV-sugárzás, ózon és szélsőséges időjárási viszonyok melletti használatra, meghatározott hőmérsékleten nem mindig nyújtja a szükséges mechanikai tulajdonságokat.

A szilikon nem nagy szilárdságú anyag, emiatt könnyen szakad. Ennek ellenére vannak olyan speciális összetett fajták, amelyek jobb szakítószilárdságot nyújtanak, mint a szokásos szilikon. A fluor-szilikon magas hőmérsékleten is stabil, és remek kémiai ellenálló képességgel rendelkezik.

FKM (Viton)

Az FKM a fluorelasztomerek családja, amelyet általában a DuPont Viton márkaneve említ. Az FKM kiváló, magas hőmérsékletnek ellenálló gumi, amely rendkívül magas hőmérsékleten is megőrzi jó mechanikai tulajdonságait és kémiai ellenálló képességét olajokkal, üzemanyagokkal, kenőanyagokkal és a legtöbb ásványi savval szemben is.

Általában O-gyűrűkben, öntött vagy más extrudált termékekben használják ezt az anyagot. Az FKM a legjobb folyadékállóságot biztosító gumi a piacon.

CSM (Hypalon)

A CSM a klórszulfonált polietilén kaucsuk, amely a száraz hőnek +120 ° C-ig áll ellen. A CSM kiváló ellenállást nyújt az ózonnal, UV-sugárzással, időjárási és maró hatású vegyi anyagokkal szemben is. A CSM jó elektromos tulajdonságokkal, alacsony gyúlékonysággal és alacsony gázáteresztő képességgel rendelkezik, azonban viszonylag gyenge üzemanyag-ellenállást és alacsony kompressziós beállítást kínál.

HNBR

A hidrogénezett akrilnitril-butadién kaucsuk (HNBR) egy olyan egyedi elasztomer, amely a hagyományos nitril kaucsukból származik a butadién telítetlen kötéseinek hidrogénezésével. A HNBR egy kivételesen magas hőmérsékletnek ellenálló gumi, amely a hagyományos nitrilnél jóval magasabb hőmérsékletet képes ellenállni, egészen +150 ° C-ig.

A HNBR kiváló ellenállást kínál olajokkal, üzemanyagokkal, számos vegyi anyaggal, gőzzel és ózonnal szemben, valamint kivételes húzó- és szakítószilárdsággal rendelkezik. Rendkívül jó a kopásállóságot is kínál, azonban viszonylag drága, és nem kompatibilis aromás olajokkal és poláris szerves oldószerekkel.

EPDM

A szintetikus kaucsuk, az etilén-propilén-dién monomer (EPDM) az etilén, propilén és dién monomerek kopolimerje. Ez a szintetikus, magas hőmérsékletnek ellenálló gumi kiváló hőállóságot kínál, optimálisan + 150 ° C-ig teljesít. Kiváló szakadás-, kopás-, gőz- és nyomásállóságot is biztosít.

Híg savakkal, ketonokkal és lúgokkal szemben kiválóan ellenálló, de gyenge ellenállást nyújt a kőolaj alapú üzemanyagok, a legtöbb olaj és a nem poláris oldószerek ellen. Az EPDM-et gyakran használják olcsóbb polimerként számos kedvező tulajdonságának, különösen hőálló tulajdonságainak köszönhetően.

Ezek lettek volna azok a szintetikus kaucsuk típusok, melyek bártan alkalmazhatóak magas hőmérsékleten, hiszen kiváló hőállóságot biztosítanak.

Kiváló minőségű tömlőkre, csatlakozókra lenne szüksége megbízható forrásból? Kattintson weboldalunk termékek menüpontjára, ahol megtalálja termékkínálatunkat! Szeretne segítséget kérni? Vegye fel velünk a kapcsolatot a kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségeink egyikén, vagy látogassa meg Facebook oldalunkat, ahol híreink mellett termékajánlatainkkal is találkozhat!