Az élelmiszeripari tömlők érintkezésbe kerülhetnek nyers és félkész élelmiszerekkel, illetve élelmiszeripari termékekkel, emiatt több követelménynek is meg kell felelniük. Olvasson tovább és megtudhatja, hogy pontosan milyen elvárásoknak és szabályoknak kell eleget tennie egy élelmiszeripari jóváhagyással rendelkező tömlőnek vagy tömlőcsatlakozónak.

Ezek a szabályok határozzák meg az élelmiszeripari tömlőkkel szembeni elvárásokat

Nemzetközi szabályozás a biztonság érdekében

Az ilyen típusú tömlők belső rétege jellemzően magas minőségű és tisztaságú természetes vagy szintetikus gumi, illetve műanyag. E rétegnek, illetve a teljes szerelt tömlőnek minden esetben meg kell felelnie az Európai Unió és az FDA élelmiszeripari előírásainak. Ezeket az Európa Parlament és Tanács 1935/04/EK és 10/11/EK rendeletei, illetve az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) 21 CFR 177.2600 számú szabályzata tartalmazza, és összefoglalóan az alábbi témákban fogalmaznak meg előírásokat:

  • élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok engedélyezett listája;
  • az élelmiszerrel érintkező gumi és műanyag eszközök és szerelvények adalékanyagai, azok megengedett tartalma és migrációs értékei, a csőanyagból a szállított élelmiszerekbe szivárgó komponensek mennyisége;
  • hőmérsékleti határértékek, amelyeknek az alapanyagoknak és a kész terméknek is meg kell felelnie;
  • követni kell a gumi és műanyag termékekre vonatkozó gyártási szabványokat;
  • megfelelő jelölés, például szabványos szimbólum (pohár és villa).

Milyen követelményeknek kell megfelelniük az élelmiszeripari tömlőknek?

Alapvető elvárás velük szemben, hogy az anyagaiknak megfelelően inaktívnak kell lenniük annak érdekében, hogy alkotóelemeik ne legyenek káros hatással sem a fogyasztók egészségére, sem az élelmiszer minőségére vagy annak ízére. Azonban nem minden élelmiszeripari tömlő alkalmas mindenféle élelmiszer szállítására. Ezért a tömlőt a megfelelő tanúsítvány és a gyártó cég ajánlása szerint szabad csak alkalmazni. Ha reakció lép fel a szállított anyag és a helytelenül kiválasztott tömlő anyaga között, az élelmiszer szennyeződhet.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a terméket zavartalanul lehessen a tömlőn keresztül szállítani. A sima, nem porózus belső réteg megkönnyíti a tisztítást és megakadályozza a közeg és egyéb szennyeződések lerakódását a tömlő belsejében.

Ideálisak erre a célra a teflontömlők (PTFE), melyek olaj- és víztaszító tulajdonsággal is rendelkeznek.

Milyen további amerikai szabványok ismertek?

További két szempont szabályozza az élelmiszer ipari tömlők kialakítását. Egyrészt ott a tiszta tervezésre vonatkozó igény, melyet például az amerikai 3-A Sanitary Standard fogalmaz meg, valamint a ftalátok és BPA mentességre vonatkozó, nemzetközileg elfogadott előírás.

Az előbbi azt a célt szolgálja, hogy biztosítsa az eszközök higiénikus és tisztán tartható kialakítását, így megelőzve az élelmiszerek és italok szennyezését a feldolgozás során – különös tekintettel a tejtermékek gyártására. Ez kiterjed például a berendezések hegesztésének módjára, a felület kialakítására, a tömítések jellegére és minőségére, a tisztíthatóságára és a leereszthetőségre.

A ftalátok és Biszfenol A mentességre irányuló szabvány célja, hogy a gumi és műanyag termékek gyártásakor felhasznált anyagok által okozott egészségügyi kockázati tényezőket megszűntesse, mint:

  • gyermekek és felnőttek egészségére gyakorolt káros hatások (hormonális zavarok, fejlődéssel kapcsolatos problémák kialakulása)
  • BPA átszivárgása az élelmiszerekbe
  • hosszútávú egészségügyi kockázat

Hogyan válasszon élelmiszeripari tömlőt?

Amennyiben a tömlő anyaga megfelelő a szállítani kívánt élelmiszerhez, a következő mérlegelni való szempont a felhasználás helyén alkalmazott tisztítási módszer, például CIP (helyben történő tisztítás) vagy SIP (helyben történő sterilizálás) esetében. Szükséges továbbá azt is ellenőrizni, hogy a tömlő belső rétegének vegyi ellenállása kompatibilis-e a tömlő tisztítására használt tisztítószerrel.

A szerelvények és csatlakozók gondos kiválasztása és összeszerelése egyaránt lényeges a telepítés higiénikusságának biztosításához. Általánosan elmondható, hogy élelmiszeripari tömlők esetében leggyakrabban AISI 316 nemesacél csatlakozókat használnak, melyek belső felülete megfelelően kidolgozott, alacsony érdességű. A csatlakozókat tömlőbilincsekkel, kétrészes biztonsági szorítóbilinccsel, vagy roppantó hüvellyel préselik össze.

Miért javasolt a tömlőpréselés?

A tömlőpréselés az a folyamat, amelynek során speciális berendezésekkel szerelvényeket rögzítenek a tömlő végére. A higiéniai tömlőket gyakran használják különböző iparágakban, többek között az élelmiszer- és italgyártásban, a gyógyszeriparban és a biotechnológiában, ahol a higiéniai feltételek fenntartása kritikus fontosságú. Ezeket a tömlőket úgy tervezték, hogy megfeleljenek a tisztaságra, sterilitásra és a baktériumok elszaporodásával szembeni ellenállásra vonatkozó különleges előírásoknak.

A tömlő préselése során a tömlőbe jellemzően egy szerelvényt helyeznek, majd egy présgép segítségével a szerelvényt a tömlőre préselik. Ez erős, biztonságos és szivárgásmentes rögzítést eredményez, biztosítva, hogy a tömlő ellenálljon a higiéniai alkalmazások szigorú követelményeinek. A préselési folyamat segít megelőzni a szennyeződéseket, szivárgásokat és egyéb potenciális veszélyeket, amelyek veszélyeztethetik a termék vagy a folyamat integritását.

A tömlőpréselés elengedhetetlen a termékek és folyamatok általános higiéniájának és biztonságának biztosításához olyan iparágakban, ahol a tisztaság és a sterilitás rendkívül fontos.

Élelmiszeripari tömlő típusok

Az eltérő felhasználási területek, különböző tömlő típusokat igényelnek. Ezek alapján a következőket különböztetjük meg.

Élelmiszeripari PVC szívótömlő

Ezeket a tömlőket gyakran használják a folyadékok szívására és kitárolására az élelmiszer- és italiparban. Általában átlátszók vagy áttetszők, lehetővé téve a folyadékáram könnyű figyelését.

Élelmiszeripari gumitömlő

Ezeket a tömlőket magas minőségű gumiból készítik, amelyek így alkalmasak élelmiszerrel való érintkezésre. Használhatók különféle élelmiszer késztermékek szállítására, beleértve a tejtermékeket, bort, sört és gyümölcsleveket.

Tejipari tömlő

Kifejezetten a tejipar számára tervezett tömlők, amelyek ellenállnak a zsírok, olajok és tejtermékek tulajdonságainak. Gyakran használják tej- és tejtermékátvitelre.

Sörfőzdei tömlő

A sörfőzdei tömlőket a sör, bor és más alkoholos italok átvitelére tervezték. A mikroorganizmusok növekedésének ellenállnak, miközben megőrzik a termék integritását.

Bor- és szeszesital tömlő

Hasonlóan a sörfőzdei tömlőkhöz, ezek a bor és egyéb szeszes italok, például pálinka átvitelére lettek tervezve. Elsősorban olyan anyagokból készülnek, amelyek nem adnak át semmilyen ízt vagy illatot a termékekhez.

Folyékony élelmiszer elszívó- és szállítótömlő

Ezek a tömlők alkalmasak különféle folyékony élelmiszertermékek, például gyümölcslé, szirup és étolaj szívására és szállítására, köszönhetően a különösen sima belső felületnek.

Száraz élelmiszer lefejtő tömlő

Száraz élelmiszertermékek, például gabonafélék, liszt és por állagú anyagok átvitelére tervezett tömlők. Megakadályozzák az élelmiszer szennyeződését és megőrzik annak minőségét.

Forró vizes lemosó tömlő

Ezeket a tömlőket az élelmiszerfeldolgozó üzemekben történő berendezések tisztítására és fertőtlenítésére használják. A hatékony tisztításhoz használhatók forró vízzel vagy gőzzel egyaránt.

Tejgyűjtő tömlő

A tejgazdaságban történő tejgyűjtéshez kialakított tömlők gyakran könnyűek és rugalmasak az egyszerűbb kezelés érdekében.

Gyógyszeripari minősítésű tömlő

Bár nem kifejezetten az élelmiszeriparban használatosak, a gyógyszeripari minősítésű tömlőket akkor alkalmazzák, amikor kivételesen magas tisztasági és higiénia szint szükséges, érzékeny élelmiszertermékek vagy gyógyszerek átviteléhez.

Élelmiszeripari tömlők az IZOFLEX-től

Amennyiben biztosra szeretne menni, hogy pontosan milyen anyagú és kialakítású tömlőre van szükség az adott alkalmazásban, kérje szakmai tanácsunkat. Szakembereink segítenek megtalálni az Ön iparágának megfelelő élelmiszeripar tömlőt, amely minden szükséges követelménynek megfelel.