Vegyszerállósági táblázat

Vegyszerállósági táblázat

Tömlő alapanyagok vegyianyag-ellenállósága

A tömlők minősége és élettartama szempontjából fontos ismerni a közeggel érintkező réteg vegyianyag-ellenállóságát. Az átvitt anyag kémiai koncentrációjának ismerete és a vele kompatibilis tömlő kiválasztása, rendeltetésszerű használat mellett, segít megőrizni a tömlő minőségét, ezáltal növeli annak élettartamát. Táblázatunk segít megtalálni a továbbított vegyianyag jellemzőihez illeszkedő anyagtípust a biztonságos üzemeltetés érdekében.

Jelmagyarázat

 

A

B

C

X

I

Kiváló ellenállóképesség

Jó ellenállóság: Csekély hatás, enyhe korrózió vagy elszíneződés

Gyenge ellenállóság: Nem ajánlott folyamatos használatra. Lágyulás vagy szilárdságvesztés és duzzanat fordulhat elő.

Nem ajánlott

Nem áll rendelkezésre információ

Vegyszerállósági táblázat

Természetes gumi SBR Kloroprén Nitril Butil HYPALON® EPDM EPM Szilikon VITON® Keresztkötéses polietilén Ultra nagy molekulatömegű polietilén TEFLON®
NR SBR CR NBR BIIR CSM EPDM EPM VMQ FKM XLPE UHMWPE PTFE
Acetilén A A B A A B A A C A A A A
Aceton B C B X A B A A X X A A A
Alumínium-fluorid A A A A A A A A B I A A A
Alumínium-klorid A A A A A A A A A A A A A
Alumínium-szulfát 150°F (65°C) A A A A A A A A A A A A A
Amil-acetát B X X X B X A B X X A A A
Amil-alkohol A A A A A A A A X A A A A
Ammónia gáz, vízmentes X X X X X X X X X X X X X
Ammónia-foszfát, egybázisú A A A A A A A A A A A A A
Ammónia-foszfát, hárombázisú A A A A A A A A A A A A A
Ammónia-foszfát, kétbázisú A A A A A A A A A A A A A
Ammónia, 10%-os vízoldat B B B A A A A A A A A A A
Ammónia, 30%-os vízoldat B B B A A B A A C A A A A
Ammónium-hidroxid C B B B A A A A C B A A A
Ammónium-klorid A A A A A A A A C A A A A
Ammónium-nitrát A A A A A A A A A A A A A
Ammónium-szulfát A A A A A A A A A A A A A
Anilin, Anilinolaj X X C X A X C B X A A A A
Anilin, festékek B B B X A B C A X B A A A
Ásványi olajok X X B A X B X X A A A A A
Aszfalt X X B B X B X X I A A A A
Bárium-hidroxid 150°F (65°C) A A A A A A A A A A A A A
Bárium-klorid 150°F (65°C) A A A A A A A A A A A A A
Bárium-szulfid 150°F (65°C) A A A A A A A A A A A A A
Benzin + MTBE X X X A X C X X X A A B A
Benzin, kőolaj-éter I I I I I I I I X A I B A
Benzin, kőolaj-nafta X X C A X B X X X A A B A
Benzol X X X X X X X X X A A A A
Borax A A A A A A A A B A A A A
Borkősav A C C C B A B B A A A A A
Bórsav A A A A A A A A A A A A A
Bróm X X X X X C X X X A X X A
Bután X X A A X A X X X A A A A
Butil-acetát X X X X B X B B X X A A A
Butil-alkohol, Butanol A A A A A A A A C A A A A
Cellosolv-acetát B B X X A I A A X X A A A
CFC-12 X X A A B I B C I C I I A
Cink-klorid A A A A A A A A A A A A A
Cink-szulfát B B A A A A A A A A A A A
Citromsav A A A B A A A A A A A A A
Cukorrépa cukorlé A A A A A A A A A A A A A
Desztillált víz A A B A A A A A A A A A A
Dietanol-amin, 20% C X I I A X A A X X A A A
Dietil-amin B B B C B C B B B X A A A
Diizopropil-amin B I I B I C I I I I A A A
Diklór-benzol X X X X X X X X X A X C A
Diklóretilén X X X X X X X X X A C X A
Dioctyl-ftalát X X X X B X B A X A A A A
Ecet C C C C A A A A A A A A A
Ecetsav-anhidrid C C B B B A I B I X A A A
Ecetsav, hígított, 10% B C C C A C A A B B A A A
Ecetsav, tiszta C X X X B C B A C X A A A
Éterek X X X X X X C B X X A B A
Etil-acetát X X X X B X B A B X A A A
Etil-alkohol A A A A A A A A A A A A A
Etil-cellulóz B B B B B I B B C X A A A
Etil-glikol A A A A A A A A A A A A A
Etil-klorid X X X X B X C C C A A C A
Fekete szulfátlé A A A A A A A A A I A A A
Finomított kenőolaj X X B A X B X X C A A A A
Formaldehid B B B C A A A A B X A A A
Foszforsav, nyers C C C C C A B A C A A A A
Foszforsav, tiszta 45% C C C C C A B A C A A A A
Földgáz C C A A X A X X C A A A A
Friss víz A A B A A A A A A A A A A
Furfurál X C C X A B C B X X A I A
Füstölgő kén-sav X X X X X X X X X A X X A
Gázolaj X X C A X B X X X A B B A
Glicerin, glicerol A A A A A A A A A A A A A
Glükóz A A A A A A A A A A A A A
Gőz 450°F (230°C) X X X X B X B B I X X X A
Hangyasav A A C B A A A A C X A A A
HFC-134A B X A A A B A A I X A I A
Hidraulikus folyadékok: Foszfátészter-alkil X X C X A X A A X I I I A
Hidraulikus folyadékok: Foszfátészter-aril X X X X C X C C X I I I A
Hidraulikus folyadékok: Foszfátészter-keverékek X X X X X X C C X A I I A
Hidraulikus folyadékok: Kőolaj X X B A X B X X C A I A A
Hidraulikus folyadékok: Szilika-észter X X C C X C X X X A I I A
Hidraulikus folyadékok: Víz-glikol A A A A A A A A A A I A A
Hidrobromsav C X C C A A A A X A I A A
Hidrocián-sav B B C B C A C B B A A A A
Hidrofluor-szilikavas A B B B A I A A I A I A A
Hidrofluorsav X X X X C A B B X X A B A
Hidrogén gáz 140°F (60°C) B A A A A I A A C A A A A
Hidrogén-peroxid X X C C C C C B A A I C A
Higany A A A A A A A A A A A A A
Higany-klorid B B C B A A A A A A A A A
Izobutil-alkohol A A A B A A A A A A A A A
Izooktán X X B A X A X X X A A A A
Izopropil-alkohol A A A B A A A A A A A A A
Kalcium-biszulfát C C A A B A B A C A A A A
Kalcium-hidroxid A A A A A A A A A A A A A
Kalcium-hypoklorit X X X X A B A A C A A A A
Kalcium-klorid A A A A A A A A A A A A A
Kálium-cianid A A A A A A A A A A A A A
Kálium-hidroxid B B C X A A A A C X A A A
Kálium-klorit A A A A A A A A A A A A A
Kálium-szulfát A A A A A A A A A A A A A
Karbamid, vizes oldat A I A A A A A A A I A A A
Karbol-sav, fenol C C C C C C A A X A A A A
Kátrány X X C C X C X X B A X I A
Kén X X A X A A A A B A A A A
Kén-klorid X X C C X A X X C A A I A
Kén-sav, 10% C C B C A A A A X A A A A
Kén-sav, 11% - 75% X X X X B A C A X A A A A
Kén-sav, 76% - 95% X X X X X A C A X A C A A
Kénes sav C C C C C A C B X B A A A
Kerozin X X B A X C X X X A A A A
Kínafaolaj, tungfaolaj X X B A A B A C X A A A A
Klór-ecetsav X C C C X A I A I X A A A
Klór-szulfonsav X X C C X X X X X X C X A
Klór, száraz/nedves X X X X X C X X X B C X A
Klórozott oldószerek X X X X X X X X X A A B A
Kohógáz C C A C C C C C A A A A A
Kokszkemence-gáz X X X X X A I I B A A X A
Kőolajok és nyersolaj 200°F (95°C) X X B A X C X X X B C X A
Kreozot, kőszénkátrány X X B A X B X X C A A A A
Kreozot, kőszénkátrány fa X X B A X I X X X A A A A
Krezolok, krezolsav C X X C C B X X I A A B A
Krómsav X X X X C A I I C A A C A
Kukoricaolaj X C B A A B C C A A A A A
Lakkk oldószerek X X X X C X X X X X A B A
Lakkok X X X X C X X X X X A B A
Lenmagolaj C C B A A A A B A A A A A
Levegő 68°F (20°C) A A A A A A A A A A A A A
Levegő 150°F (65°C) A A A A A A A A A I A A A
Magas oktánszámú Benzin + MTBE X X X A X C X X X A A B A
Magnézium-hidroxid 150°F (65°C) A B B B A A A A B A A A A
Magnézium-klorid 150°F (65°C) A A A A A A A A A A A A A
Magnézium-szulfát 150°F (65°C) A A A A A A A A A A A A A
Mészkő oldat A A A A A A A A B A A A A
Metil-alkohol, metanol A A A A A A A A A B A A A
Metil-etil-keton X X X X B X A A X X A A A
Metil-izopropil-keton X X X X B X C C C X A A A
Metil-klorid X X X X C X X C X B C C A
MTBE I I I I I I I I I X A I I
Nádcukor-lé A A A A A A A A A A A A A
Nátrium-biszulfát A A A A A A A A A A A A A
Nátrium-cianid A A A A A A A A A A A A A
Nátrium-foszfát egybázisú A B B B A A A A X A A A A
Nátrium-foszfát hárombázisú A B B B A A A A X A A A A
Nátrium-foszfát kétbázisú A B B B A A A A X A A A A
Nátrium-hidrogén-karbonát, szódabikarbóna A A A A A A A A A A A A A
Nátrium-hidroxid 50%-ig 140°F (60°C)-on B B B B A B A A A A A A A
Nátrium-hipoklorit X X C C A B A A B A A C A
Nátrium-klorid A A A A A A A A A A A A A
Nátrium-metafoszfát A A C A A B A A A A A A A
Nátrium-nitrát B B B B A A A A X A A A A
Nátrium-perborát B B B B A A A A B A A A A
Nátrium-peroxid B B B B A A A A C A A C A
Nátrium-szilikát A A A A A A A A A A A A A
Nátrium-szulfát A A A A A A A A A A A A A
Nátrium-szulfid A A A A A A A A A A A A A
Nátrium-tioszulfát, "hypo" A A A A A A A A I A A A A
Nedves hidrogén-szulfid C C B C A A A A X X A A A
Nikkel-klorid 150°F (65°C) A A A A A A A A A A A A A
Nikkel-szulfát 150°F (65°C) A A A A A A A A A A A A A
Nitrobenzol X X X X X X X X C B A A A
Nyers kenőolaj X X B A X B X X C A A A A
Olajfolyadék X C C C X B X C I A X X A
Olajsav X X C C B B B C X B A A A
Ólommentes benzin X X X A X C X X X A A B A
Ón(IV)-klorid A A A A B A B A B A A A A
Oxálsav B C B B A A A A B A A A A
Oxigén B C A C A A A A X B A A A
Palmitinsav X B A A B B B B X A A A A
Pamutmag-olaj X C B A A B C C A A A A A
Perklór-etilén X X X C X X X X C A C C A
Pikrinsav, olvadt C C C C C I I I X A C X A
Pikrinsav, vízoldat A C B B A A I I I A A A A
Propán X X B A X B X X X A A A A
Ragasztó B B A A B A A A A A A A A
Réz-klorid 150°F (65°C) C A B A A B A A A A A A A
Réz-szulfát 150°F (65°C) C A A A B A A A A A A A A
Ricinusolaj A A A A A A A A A A A A A
Salétromsav, hígított 10% X X B X B A C A C A A A A
Salétromsav, koncentrált 70% X X X X C C X C X B C X A
Salétromsav, nyers X X X X X C X X X B X I A
Savas bánya víz A A B A A A A A A A A A A
Sósav B B B C B B B A X A A A A
Sör A A A A A A A A A A A A A
Szappanoldat A A B A A A A A A A A A A
Száraz hidrogén-szulfid C C B C A A A A X X A A A
Száraz kén-dioxid C C C C C A C B B B A A A
Száraz kén-trioxid X C C C C B C B B A X X A
szén-dioxid, száraz-nedves A A A A A A A A A A A A A
Szén-diszulfid X X X X X X X X X A C C A
Szén-monoxid 140°F (60°C) C C C C C B C A A A A A A
Szén-tetraklorid X X X C X X X X X A A C A
Szennyvíz C C B A C A C C B A A A A
Szóda, nátrium-karbonát A A A A A A A A A A A A A
Szójababolaj X C B A A A A C A A A A A
Sztearinsav X X C B B C B A A A A A A
Tanninsav A C A C A A A A B A A A A
Tej A A A A A A A A A A A A A
Tejsav C C C C C A C B A A A A A
Terpentin X X X B X X X X X A A B A
Timsó 150°F (65°C) A A A A A A A A A I A A A
Toluen, Toluol X X X X X X X X X A C C A
Triklór-etilén X X X X X X X X X A C B A
Tüzelőolaj X X A A X B X X X A A A A
Vas-klorid 150°F (65°C) A A A A A A A A A A A A A
Vas-szulfát 150°F (65°C) A A A A A A A A B A A A A
Vinil-acetát X X X X A X B A X X I A A
Whiskey és borok A A A A A A A A A A A A A
Xilén, Xilol X X X X X X X X X A C C A
Zöld szulfátlé A A A A A A A A A A A A A
Zselatin A A A A A A A A A A A A A

Megjegyzés

Az aktuális táblázat az elérhető tesztek és források alapján készült, és megbízhatónak tartjuk. Azonban csak iránymutatásként szolgál, mivel nem veszi figyelembe az összes olyan változót, amelyekkel a tényleges használat során találkozhatunk, például, de nem kizárólagosan: hőmérséklet, koncentráció, nyomás, expozíció időtartama, a folyadék stabilitása és lehetséges szennyeződések.

Minden alkalmazást mindig ki kell próbálni: a vegyületet mindig ki kell próbálni azzal a vegyi anyaggal, amellyel kezelni fogja.

Kérjük, vegye figyelembe: az összes adat 21°C (70°F) hőmérséklet mellett értendő, kivéve ha másként jelöljük.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot.