Tudástár

Tudástár

Segítünk eligazodni a tömlők világában

Egy olyan tudástárat hoztunk létre, amelyben megtalálhatják az ipari tömlőkkel és szerelvényeikkel kapcsolatos legfontosabb szakkifejezéseket és információkat. Tudástárunkat folyamatosan bővítjük…

Bilincs
open
A tömlőbilincsek elsődleges célja, hogy a tömlőt és a tömlőcsonkot egyenletes szorítóerővel stabilan rögzítse egymáshoz. A bilincsek fajtától függően többféle felépítésűek lehetnek, de többnyire három részből állnak: szalag, csavarház, csavar.

Leginkább alumíniumból, rézből vagy acélból készülnek, de létezik nemesacél, rozsdamentes és saválló kivitel is. A bilincsek kialakítása többféle lehet például: füles, kétszeres szorító, széles vagy sima tömlőbilincs.
Butil - IIR
open
A butilkaucsukból készült gumitömlő kivételesen alacsony gáz- és nedvességáteresztő képességgel rendelkezik, és kiemelkedően ellenáll a hőnek, az öregedésnek, az időjárásnak, az ózonnak, a vegyi anyagoknak, a hajlításnak, a kopásnak és a szakadásnak. A butil ellenáll a foszfát-észter alapú hidraulikus folyadékoknak és kiváló elektromos szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyszerűen használható lengéscsillapításra, ezen kívül O-gyűrűket, a tartálybéléseket és a tömítőanyagokat készítenek belőle.
Etilén-propilén-dién monomer - EPDM
open
A szintetikus kaucsuk, az EPDM az etilén, propilén és dién monomerek kopolimerje. Ez a szintetikus, magas hőmérsékletnek ellenálló gumi kiváló hőállóságot kínál, optimálisan +150 °C-ig teljesít. Kiváló szakadás-, kopás-, gőz- és nyomásállóságot is biztosít.

Kiváló hő-, ózon-, időjárási ellenállást kínál, valamint alacsony elektromos vezetőképességet, alacsony kompressziós beállítást és alacsony hőmérsékleti tulajdonságokat. Híg savakkal, ketonokkal és lúgokkal szemben is ellenálló, de gyenge ellenállást nyújt a kőolaj alapú üzemanyagok, a legtöbb olaj és a nem poláris oldószerek ellen.

Az EPDM a szilikon költséghatékony alternatívája, így gyakran használják olcsóbb polimerként a számos kedvező tulajdonságának, különösen hőálló tulajdonságainak köszönhetően. Az EPDM gumit leggyakrabban autóiparban, valamint O-gyűrűkben és elektromos szigetelő termékekben alkalmazzák.

Az EPDM gumi alkalmazási területeiről még többet megtudhat bejegyzésünkből.
Gumitömlők tárolása
open
A gumi alapanyagú tömlők rugalmasak és strapabírók, ám bizonyos anyagok és behatások jelentősen megrövidíthetik élettartamát. Ezért tároláskor ügyelni kell rá, hogy feszültségtől és deformációtól mentesen helyezzük el, egy olyan helyen, ahol nem érik károsodások. Blogunkban további részleteket is olvashat, a gumitömlők helyes tárolásáról!
Hidrogénezett nitril - HNBR
open
A hidrogénezett akrilnitril-butadién kaucsuk - HNBR - egy olyan egyedi elasztomer, amely a hagyományos nitril kaucsukból származik a butadién telítetlen kötéseinek hidrogénezésével. A HNBR egy kivételesen magas hőmérsékletnek ellenálló gumi, amely a hagyományos nitrilnél jóval magasabb hőmérsékletet képes ellenállni, egészen +150 °C-ig.

A HNBR kiváló ellenállást kínál olajokkal, üzemanyagokkal, számos vegyi anyaggal, gőzzel és ózonnal szemben, valamint kivételes húzó- és szakítószilárdsággal rendelkezik. Rendkívül jó a kopásállóságot is kínál, azonban viszonylag drága, és nem kompatibilis aromás olajokkal és poláris szerves oldószerekkel. A HNBR-t széles körben használják az autóiparban és alkatrészek széles választékához, beleértve a statikus tömítéseket, és tömlőket.

Még több hasznos információt talál a gumi típusokkal kapcsolatban egy korábbi bejegyzésünkben.
Hypalon - CSM
open
A CSM a klórszulfonált polietilén kaucsuk, amely a száraz hőnek +120 °C-ig áll ellen. A CSM kiváló ellenállást nyújt az ózonnal, UV-sugárzással, időjárási és maró hatású vegyi anyagokkal szemben is. A hypalon jó elektromos tulajdonságokkal, alacsony gyúlékonysággal és alacsony gázáteresztő képességgel rendelkezik, azonban viszonylag gyenge üzemanyag-ellenállást és alacsony kompressziós beállítást kínál.

Még több hasznos információt talál a gumi típusokkal kapcsolatban egy korábbi bejegyzésünkben.
Ipari tömlők alkalmazása
open
Az ipari tömlő kiválasztásánál fontos meggyőződni, hogy a kiválasztott tömlő biztonságosan alkalmazható legyen az adott anyag átvitelére. Ezen felül a típus, az átmérő és a hossz tekintetében is körültekintően kell választani. Az ipari tömlő telepítése során figyelembe kell venni a fennálló (vagy lehetséges) környezeti hatásokat és adottságokat, hogy a tömlő ne legyen kitéve sem torziónak, sem rezgés általi súrlódásnak vagy ütésnek, ami az anyag károsodásához vezethet. Mind a tömlő, mind pedig a tömlőcsatlakozó megválasztása során figyelembe kell venni annak üzemi nyomás kompatibilitását. Blogunkban még több információt olvashat az ipari tömlők alkalmazásának feltételeiről.
Neoprén - CR
open
A neoprén, amit általános célú elasztomerként tartanak számon. Ezzel ellentétben az anyag közepesen ellenáll a kőolajolajoknak és az időjárásnak - ózon, UV, oxigén - így alkalmas olyan tömítési eljárásokra is, ahol más anyagok nem használhatóak.

Viszonylag alacsony kompressziós kötéssel rendelkezik, jó ellenálló képességgel és kopással bír, hajlékony és a repedésekkel szemben is ellenálló. A neoprén ugyanazon üzemi hőmérsékleti tartományban van, mint a nitril, és általában hűtőközegek lezárására szolgál.

Korábbi cikkünkben részletesen olvashat a gumi típusokról.
Nitril - NBR
open
A nitril, más néven NBR gumi és Buna-N az ipari tömítőanyagok legelterjedtebb és leggazdaságosabb elasztomerje. Ez részben annak köszönhető, hogy kiváló ellenállást mutat a kőolaj alapú olajokkal, üzemanyagokkal, vízzel, alkoholokkal, szilikon zsírokkal és hidraulikus folyadékokkal szemben.

A nitril hőmérséklettartománya -54 és +149 Celsius fok között van, ezért jó egyensúlyt mutat a kívánt tulajdonságok, például az alacsony nyomásállóság, a nagy kopásállóság és a nagy szakítószilárdság között. Nem tanácsos azonban különböző gépjármű-fékfolyadékokkal, ketonokkal, foszfát-észter hidraulikafolyadékokkal és nitro- vagy halogénezett szénhidrogénekkel együtt használni.

Korábbi cikkünkben részletesen olvashat a gumi típusokról.
Nyomáspróba
open
A nyomáspróba egy szilárdsági vizsgálat nyomástartó berendezések számára. Tömlők, vízvezetékek és egyéb csövek szilárdságát és biztonságosságát méri, azaz a vizsgált tömlő tönkremenetel és sérülés nélkül bírja-e a meghatározott nyomást. Ezen kívül megfigyelhető, elemezhető a maradandó alakváltozás és deformálódás is a folyamat során.

Létezik hidraulikus és pneumatikus nyomáspróba is. Első esetben vízzel míg a másodikban levegővel tesztelik a csövek ellenállását. Ritka esetben, ha az előző kettő teszt nem megfelelő, gőzpárnával is el lehet végezni a tesztet.
PVC Tömlő
open
A kémiai ellenálló képességének köszönhetően a PVC ellenáll a kémiai korróziónak, és a kémiai stressz okozta repedéseknek egyaránt. Vízálló, így alkalmas élelmiszerek és steril oldatok tárolására egyaránt. Ezen kívül a PVC kiválóan ellenáll az időjárásnak, a rothadásnak és az ütéseknek, ami azt jelenti, hogy megbízható választás mindenféle alkalmazáshoz.

Akár alacsony hőmérsékleten, megközelítőleg -45 °C-ig is használható, az erő és a rugalmasság fenntartása mellett. A PVC fizikai tulajdonságai lehetővé teszik a gyártás során, hogy teljesen átlátszó legyen, így tökéletesen alkalmas áramlás felügyeletre.

A PVC megfelel az összes nemzetközi egészségvédelmi és biztonsági előírásnak azoknál a termékeknél és alkalmazásoknál, amelyekhez használják. Ez különösen hasznos orvosi alkalmazásokhoz, valamint élelmiszeripari felhasználás során. Nem toxikus, inert polimerként a PVC stabil anyag.

Megismerheti a PVC tömlők 7 előnyét egy korábbi cikkünkben, valamint az élelmiszeripari PVC tömlők megfelelő tisztítási eljárásáról is olvashat bejegyzésünkben.
Poliuretán - AU
open
A poliuretánt sokoldalú általános szívóssága, valamint figyelemre méltó kopás- és extrudálási ellenállása jellemzi. -54 és +100 Celsius fok közötti szűkebb üzemi hőmérséklet-tartománya. A poliuretán O-gyűrűket gyakran használják hidraulikus szerelvényekhez, hengerekhez, szelepekhez és pneumatikus szerszámokhoz, de nem alkalmasak jó kompressziót és hőállóságot igénylő felhasználáshoz.

Amennyiben bizonytalan, hogy ez az anyagtípus megfelelő-e az ön felhasználási módjához, igényelje szaktanácsadás szolgáltatásunkat.
Szerelvény
open
A szerelvény az összefoglaló kifejezése a tömlők végébe illeszthető elemeknek. Ilyenek lehetnek például: adapterek, csatlakozók, karimák, csapok és mérős elemek.

Az Izoflex-nél akár szerelvényezett ipari tömlőket is gyártunk.
Szilikon - Q
open
A szilikon extrém hőmérséklet ellenállást kínál, egyes vegyületei képesek akár -105 - +305 Celsius fok között ellenállni. Habár a szilikon köztudottan alkalmas UV-sugárzás, ózon és szélsőséges időjárási viszonyok melletti használatra, meghatározott hőmérsékleten nem mindig nyújtja a szükséges mechanikai tulajdonságokat.

A szilikon gyenge szakítószilárdságot, kopás- és szakítószilárdságot mutat, így jobban illeszkedik a statikus, mint dinamikus alkalmazásokhoz. Ennek ellenére vannak olyan speciális összetett fajták, amelyek jobb szakítószilárdságot nyújtanak, mint a szokásos szilikon. A fluor-szilikon magas hőmérsékleten is stabil, és remek kémiai ellenálló képességgel rendelkezik.

A szilikon kémiai stabilitásának köszönhetően remekül helytáll az élelmiszeriparban és az italiparban, valamint a tömítőanyagokban, kenőanyagokban és az áramköri lapokban egyaránt.
Sztirol-butadién kaucsuk - SBR
open
A sztirol-butadién gumi egy olcsó szintetikus kaucsuk, amely jó kopásállóságot, kiemelkedő ütésállóságot, jó rugalmasságot és nagy szakítószilárdságot kínál úgy, hogy közben ellenáll a napfénynek, az ózonnak, a gőznek és az olajoknak. A sztirol-butadién-kaucsuk fő alkalmazási területei a gumiabroncsok és gumiabroncs-termékek, autóalkatrészek és mechanikus gumitermékek.
Teflon - PTFE
open
A PTFE tömlő, azaz teflontömlő kémiailag inert, azaz nem oldódó, nem bomló, így nem befolyásolja a szállított terméket, az üzemi hőmérséklete teljes tartományában. Nem ad át semmilyen színt, ízt vagy szagot az ételeknek, italoknak, valamint ellenáll az összes erős savnak, beleértve a királyvizet is.

A teflonnak nagyon alacsony felszívódási aránya, kevesebb mint 0,1%, ezáltal a PTFE nem veszi fel az összetevőket, még a nedvességet sem. A PTFE rendkívül „csúszós”. Ez az alacsony súrlódási együttható azt jelenti, hogy az élelmiszerek nem ragadnak meg, a tisztítás egyszerű és mindenekelőtt higiénikus.
Természetes gumi - NR
open
A természetes kaucsuk, az izoprén a Pará gumifa, latin nevén: hevea brasiliensis, a latex nedvéből származik. A természetes gumi nagy szakítószilárdsággal rendelkezik, és ellenáll a kopásnak, az aprításnak, a vágásnak és a szakadásnak. A hátránya, hogy csak mérsékelten áll ellen a hőnek, a fénynek és az ózon károsító hatásainak. A természetes gumit legtöbbször tömítésekben, lengéscsillapítókban, tömlőkben és csövekben használják. Gyakran alkalmazza az építőipar.

A természetes gumikról és alkalmazási területeikről egy korábbi cikkünkben olvashat.
Tömlőcsatlakozó
open
A tömlőcsatlakozók szerepe az, hogy egy csövet, illetve egy eszközt gyorsan és egyszerűen lehessen csatlakoztatni, illetve szétválasztani. A csatlakozók szerepe létfontosságú a megfelelő nyomás, higiénia és termelékenység elérése érdekében. A tömlő anyagához, méretéhez és a felhasználási területhez illeszkedő csatlakozó megakadályozhatják a szivárgást, a korróziót és a kopást.
Viton - FKM
open
Az FKM a fluorelasztomerek családjába tartozik. Tartós szintetikus kaucsuk és fluorpolimer elasztomer, amely kivételes hőmérsékleti stabilitást kínál -20 és +205 Celsius fok között. Ezen a rendkívül magas hőmérsékleten is megőrzi jó mechanikai tulajdonságait és kémiai ellenálló képességét olajokkal, üzemanyagokkal, kenőanyagokkal és a legtöbb ásványi savval szemben is.

Általában O-gyűrűkben, tömlőcsatlakozókban, öntött vagy más extrudált termékekben használják ezt az anyagot. Az FKM a legjobb folyadékállóságot biztosító gumi a piacon. Hátránya, hogy megduzzadhat fluorozott oldószerekben, és nem megfelelő minőségű használata esetén gyorsan meghibásodhat.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot.