Tudástár

Tudástár

Segítünk eligazodni a tömlők világában

Egy olyan tudástárat hoztunk létre, amelyben megtalálhatják az ipari tömlőkkel és szerelvényeikkel kapcsolatos legfontosabb szakkifejezéseket és információkat. Tudástárunkat folyamatosan bővítjük…

Bilincs
open
A tömlőbilincsek elsődleges célja, hogy a tömlőt és a tömlőcsonkot egyenletes szorítóerővel stabilan rögzítse egymáshoz. A bilincsek fajtától függően többféle felépítésűek lehetnek, de többnyire három részből állnak: szalag, csavarház, csavar.

Leginkább alumíniumból, rézből vagy acélból készülnek, de létezik nemesacél, rozsdamentes és saválló kivitel is. A bilincsek kialakítása többféle lehet például: füles, kétszeres szorító, széles vagy sima tömlőbilincs.
Butil - IIR
open
A butilkaucsuk kivételesen alacsony gáz- és nedvességáteresztő képességgel rendelkezik, és kiemelkedően ellenáll a hőnek, az öregedésnek, az időjárásnak, az ózonnak, a vegyi anyagoknak, a hajlításnak, a kopásnak és a szakadásnak. A butil ellenáll a foszfát-észter alapú hidraulikus folyadékoknak és kiváló elektromos szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyszerűen használható lengéscsillapításra, ezen kívül O-gyűrűket, a tartálybéléseket és a tömítőanyagokat készítenek belőle.
Etilén-propilén-dién monomer - EPDM
open
A szintetikus kaucsuk, az EPDM az etilén, propilén és dién monomerek kopolimerje. Ez a szintetikus, magas hőmérsékletnek ellenálló gumi kiváló hőállóságot kínál, optimálisan +150 °C-ig teljesít. Kiváló szakadás-, kopás-, gőz- és nyomásállóságot is biztosít.

Kiváló hő-, ózon-, időjárási ellenállást kínál, valamint alacsony elektromos vezetőképességet, alacsony kompressziós beállítást és alacsony hőmérsékleti tulajdonságokat. Híg savakkal, ketonokkal és lúgokkal szemben is ellenálló, de gyenge ellenállást nyújt a kőolaj alapú üzemanyagok, a legtöbb olaj és a nem poláris oldószerek ellen.

Az EPDM a szilikon költséghatékony alternatívája, így gyakran használják olcsóbb polimerként a számos kedvező tulajdonságának, különösen hőálló tulajdonságainak köszönhetően. Az EPDM gumit leggyakrabban autóiparban, valamint O-gyűrűkben és elektromos szigetelő termékekben alkalmazzák.
Hidrogénezett nitril - HNBR
open
A hidrogénezett akrilnitril-butadién kaucsuk - HNBR - egy olyan egyedi elasztomer, amely a hagyományos nitril kaucsukból származik a butadién telítetlen kötéseinek hidrogénezésével. A HNBR egy kivételesen magas hőmérsékletnek ellenálló gumi, amely a hagyományos nitrilnél jóval magasabb hőmérsékletet képes ellenállni, egészen +150 °C-ig.

A HNBR kiváló ellenállást kínál olajokkal, üzemanyagokkal, számos vegyi anyaggal, gőzzel és ózonnal szemben, valamint kivételes húzó- és szakítószilárdsággal rendelkezik. Rendkívül jó a kopásállóságot is kínál, azonban viszonylag drága, és nem kompatibilis aromás olajokkal és poláris szerves oldószerekkel. A HNBR-t széles körben használják az autóiparban és alkatrészek széles választékához, beleértve a statikus tömítéseket, és tömlőket.
Hypalon - CSM
open
A CSM a klórszulfonált polietilén kaucsuk, amely a száraz hőnek +120 °C-ig áll ellen. A CSM kiváló ellenállást nyújt az ózonnal, UV-sugárzással, időjárási és maró hatású vegyi anyagokkal szemben is. A hypalon jó elektromos tulajdonságokkal, alacsony gyúlékonysággal és alacsony gázáteresztő képességgel rendelkezik, azonban viszonylag gyenge üzemanyag-ellenállást és alacsony kompressziós beállítást kínál.
Neoprén - CR
open
A neoprén, amit általános célú elasztomerként tartanak számon. Ezzel ellentétben az anyag közepesen ellenáll a kőolajolajoknak és az időjárásnak - ózon, UV, oxigén - így alkalmas olyan tömítési eljárásokra is, ahol más anyagok nem használhatóak.

Viszonylag alacsony kompressziós kötéssel rendelkezik, jó ellenálló képességgel és kopással bír, hajlékony és a repedésekkel szemben is ellenálló. A neoprén ugyanazon üzemi hőmérsékleti tartományban van, mint a nitril, és általában hűtőközegek lezárására szolgál.
Nitril - NBR
open
A nitril, más néven NBR gumi és Buna-N az ipari tömítőanyagok legelterjedtebb és leggazdaságosabb elasztomerje. Ez részben annak köszönhető, hogy kiváló ellenállást mutat a kőolaj alapú olajokkal, üzemanyagokkal, vízzel, alkoholokkal, szilikon zsírokkal és hidraulikus folyadékokkal szemben.

A nitril hőmérséklettartománya -54 és +149 Celsius fok között van, ezért jó egyensúlyt mutat a kívánt tulajdonságok, például az alacsony nyomásállóság, a nagy kopásállóság és a nagy szakítószilárdság között. Nem tanácsos azonban különböző gépjármű-fékfolyadékokkal, ketonokkal, foszfát-észter hidraulikafolyadékokkal és nitro- vagy halogénezett szénhidrogénekkel együtt használni.
Nyomáspróba
open
A nyomáspróba egy szilárdsági vizsgálat nyomástartó berendezések számára. Tömlők, vízvezetékek és egyéb csövek szilárdságát és biztonságosságát méri, azaz a vizsgált tömlő tönkremenetel és sérülés nélkül bírja-e a meghatározott nyomást. Ezen kívül megfigyelhető, elemezhető a maradandó alakváltozás és deformálódás is a folyamat során.

Létezik hidraulikus és pneumatikus nyomáspróba is. Első esetben vízzel míg a másodikban levegővel tesztelik a csövek ellenállását. Ritka esetben, ha az előző kettő teszt nem megfelelő, gőzpárnával is el lehet végezni a tesztet.
PVC Tömlő
open
A kémiai ellenálló képességének köszönhetően a PVC ellenáll a kémiai korróziónak, és a kémiai stressz okozta repedéseknek egyaránt. Vízálló, így alkalmas élelmiszerek és steril oldatok tárolására egyaránt. Ezen kívül a PVC kiválóan ellenáll az időjárásnak, a rothadásnak és az ütéseknek, ami azt jelenti, hogy megbízható választás mindenféle alkalmazáshoz.

Akár alacsony hőmérsékleten, megközelítőleg -45 °C-ig is használható, az erő és a rugalmasság fenntartása mellett. A PVC fizikai tulajdonságai lehetővé teszik a gyártás során, hogy teljesen átlátszó legyen, így tökéletesen alkalmas áramlás felügyeletre.

A PVC megfelel az összes nemzetközi egészségvédelmi és biztonsági előírásnak azoknál a termékeknél és alkalmazásoknál, amelyekhez használják. Ez különösen hasznos orvosi alkalmazásokhoz, valamint élelmiszeripari felhasználás során. Nem toxikus, inert polimerként a PVC stabil anyag.
Poliuretán - AU
open
A poliuretánt sokoldalú általános szívóssága, valamint figyelemre méltó kopás- és extrudálási ellenállása jellemzi. -54 és +100 Celsius fok közötti szűkebb üzemi hőmérséklet-tartománya. A poliuretán O-gyűrűket gyakran használják hidraulikus szerelvényekhez, hengerekhez, szelepekhez és pneumatikus szerszámokhoz, de nem alkalmasak jó kompressziót és hőállóságot igénylő felhasználáshoz.
Szerelvény
open
A szerelvény az összefoglaló kifejezése a tömlők végébe illeszthető elemeknek. Ilyenek lehetnek például: adapterek, csatlakozók, karimák, csapok és mérős elemek.
Szilikon - Q
open
A szilikon extrém hőmérséklet ellenállást kínál, egyes vegyületei képesek akár -105 - +305 Celsius fok között ellenállni. Habár a szilikon köztudottan alkalmas UV-sugárzás, ózon és szélsőséges időjárási viszonyok melletti használatra, meghatározott hőmérsékleten nem mindig nyújtja a szükséges mechanikai tulajdonságokat.

A szilikon gyenge szakítószilárdságot, kopás- és szakítószilárdságot mutat, így jobban illeszkedik a statikus, mint dinamikus alkalmazásokhoz. Ennek ellenére vannak olyan speciális összetett fajták, amelyek jobb szakítószilárdságot nyújtanak, mint a szokásos szilikon. A fluor-szilikon magas hőmérsékleten is stabil, és remek kémiai ellenálló képességgel rendelkezik.

A szilikon kémiai stabilitásának köszönhetően remekül helytáll az élelmiszeriparban és az italiparban, valamint a tömítőanyagokban, kenőanyagokban és az áramköri lapokban egyaránt.
Sztirol-butadién kaucsuk - SBR
open
A sztirol-butadién gumi egy olcsó szintetikus kaucsuk, amely jó kopásállóságot, kiemelkedő ütésállóságot, jó rugalmasságot és nagy szakítószilárdságot kínál úgy, hogy közben ellenáll a napfénynek, az ózonnak, a gőznek és az olajoknak. A sztirol-butadién-kaucsuk fő alkalmazási területei a gumiabroncsok és gumiabroncs-termékek, autóalkatrészek és mechanikus gumitermékek.
Teflon - PTFE
open
A PTFE tömlő kémiailag inert, azaz nem oldódó, nem bomló, így nem befolyásolja a szállított terméket, az üzemi hőmérséklete teljes tartományában. Nem ad át semmilyen színt, ízt vagy szagot az ételeknek, italoknak, valamint ellenáll az összes erős savnak, beleértve a királyvizet is.

A teflonnak nagyon alacsony felszívódási aránya, kevesebb mint 0,1%, ezáltal a PTFE nem veszi fel az összetevőket, még a nedvességet sem. A PTFE rendkívül „csúszós”. Ez az alacsony súrlódási együttható azt jelenti, hogy az élelmiszerek nem ragadnak meg, a tisztítás egyszerű és mindenekelőtt higiénikus.
Természetes gumi - NR
open
A természetes kaucsuk, az izoprén a Pará gumifa, latin nevén: hevea brasiliensis, a latex nedvéből származik. A természetes gumi nagy szakítószilárdsággal rendelkezik, és ellenáll a kopásnak, az aprításnak, a vágásnak és a szakadásnak. A hátránya, hogy csak mérsékelten áll ellen a hőnek, a fénynek és az ózon károsító hatásainak. A természetes gumit legtöbbször tömítésekben, lengéscsillapítókban, tömlőkben és csövekben használják.
Tömlőcsatlakozó
open
A tömlőcsatlakozók szerepe az, hogy egy csövet, illetve egy eszközt gyorsan és egyszerűen lehessen csatlakoztatni, illetve szétválasztani. A csatlakozók szerepe létfontosságú a megfelelő nyomás, higiénia és termelékenység elérése érdekében. A tömlő anyagához, méretéhez és a felhasználási területhez illeszkedő csatlakozó megakadályozhatják a szivárgást, a korróziót és a kopást.
Viton - FKM
open
Az FKM a fluorelasztomerek családjába tartozik. Tartós szintetikus kaucsuk és fluorpolimer elasztomer, amely kivételes hőmérsékleti stabilitást kínál -20 és +205 Celsius fok között. Ezen a rendkívül magas hőmérsékleten is megőrzi jó mechanikai tulajdonságait és kémiai ellenálló képességét olajokkal, üzemanyagokkal, kenőanyagokkal és a legtöbb ásványi savval szemben is.

Általában O-gyűrűkben, öntött vagy más extrudált termékekben használják ezt az anyagot. Az FKM a legjobb folyadékállóságot biztosító gumi a piacon. Hátránya, hogy megduzzadhat fluorozott oldószerekben, és nem megfelelő minőségű használata esetén gyorsan meghibásodhat.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot.