A különböző gumi alapanyagú tömlők számos előnyös tulajdonsággal bírnak, melyeknek köszönhetően ma is jelentős szerepük van az ipari tömlők világában. Azonban bármilyen rugalmas és strapabíró egy ilyen gumitömlő, bizonyos anyagok és behatások jelentősen megrövidíthetik élettartamát. Ezért a következő ajánlásaink olyan szempontokat és óvintézkedéseket tartalmaznak, amelyekre érdemes figyelemmel lenni annak érdekében, hogy a tárolt tömlők minősége ne romoljon.

Így kell a gumitömlőket helyesen tárolni

Gumitömlők tárolására megfelelő feltételek

A tömlőket nyugodt, feszültségtől, összenyomástól vagy egyéb deformációtól mentes állapotban kell tárolni, és kerülni kell az olyan tárgyakkal való érintkezést, amelyek átszúrhatják vagy elvághatják. A tömlőket célszerű speciális polcokon vagy száraz felületeken tárolni. Tanácsos kerülni a tekercselt tömlők rúdon vagy horgokon való tárolását. Továbbá célszerű a szállítandó tömlőket egyenesen, vízszintesen, hajlítás nélkül tárolni.

Hőmérséklet és páratartalom

A gumitömlők tárolásának legjobb hőmérséklete +10 és +25 Celsius fok között van. A tömlőket nem szabad 40°C felett vagy 0°C alatt tárolni. Ha a hőmérséklet -15°C alatt van, a kezelés során óvintézkedéseket kell tenni. A gumitömlőket nem szabad hőforrások közelében, illetve magas vagy alacsony páratartalom mellett tárolni. Maximum 65%-os páratartalom javasolt.

Fény

A tömlőket sötét helyen kell tárolni, kerülve a közvetlen napfényt vagy az erős mesterséges fényt. Ha a raktárhelyiségekben ablakok vagy üvegnyílások vannak, ezeket árnyékolni kell.

Oxigén és ózon

A gumitömlőket védeni kell a keringő levegőtől. Mivel az ózon különösen agresszív hatással van minden gumi termékre, a raktár nem tartalmazhat ózont termelő anyagokat, például nagy elektromos feszültség alatt álló eszközöket, elektromos motorokat vagy egyéb szikrát vagy elektromos íveket kiváltó anyagokat.

Érintkezés más anyagokkal

A gumitömlők nem érintkezhetnek oldószerekkel, üzemanyagokkal, olajokkal, zsírokkal, illékony vegyi keverékekkel, savakkal, fertőtlenítőszerekkel és általában más szerves folyadékokkal. Ezenkívül egyes fémekkel (például mangánnal, vassal, rézzel és ötvözeteivel) való közvetlen érintkezés és a relatív keverékek is káros hatással vannak bizonyos gumitípusokra. Kerülni kell továbbá a PVC-vel és kreozottal impregnált fával vagy szövetekkel való érintkezést.

Rágcsálók és rovarok

A gumitömlőket védeni kell a rágcsálóktól és rovaroktól. Ha ilyen kockázat valószínű, megfelelő óvintézkedéseket kell tenni.

Jelölés vagy csomagolt tételek

Célszerű, hogy a tömlők mindig könnyen azonosíthatók legyenek, még csomagolt állapotban is. Kiszállítás előtt ellenőrizni kell a tömlők épségét, és meg kell felelniük az előírt használatnak. A használt tömlőknek tárolás előtt minden anyagtól mentesnek kell lenniük. Különös figyelmet kell fordítani vegyi, robbanásveszélyes, gyúlékony, koptató és maró anyagok szállítására. Tisztítás után ellenőrizni kell a tömlő épségét.

Minőségi szerelt tömlők és pontos szakmai útmutatók az Izoflextől

Ipari tömlőit pontosan a felhasználási cél és környezet kívánalmainak megfelelően készítjük el, igény szerint nyomáspróbázva és egyedi jelöléssel szállítjuk. Ezen túlmenően azonban munkatársaink részletes szakmai tanáccsal szolgálnak, melyekre alapozva új tömlője hosszú ideig szolgálhatja vállalata tevékenységét.

Kapcsolódó termékek